SAP MM Modülü Nedir?

SAP MM Modülü Nedir?

SAP MM modülü nedir?

Bu yazımızda MM modülü (Materials Management) ile ilgili merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.

SAP'ta bir iş süreci "modül" olarak adlandırılır. MM (Materials Management) kuruluşlara tedarik zinciri sürecinde malzeme yönetimi, envanter yönetimi ve depo yönetimi konularında yardımcı olur.

Türkçeye “Malzeme Yönetimi” yönetimi olarak çevrilen MM, tedarik zincirinin en önemli halkalarından birini oluşturur. Üretim yapan firmalar için süreçlerin sağlıklı ilerleyebilmesi doğru planlama yapabilmek kadar tedarik süreçlerini de doğru yürütebilmeye bağlıdır.

Firmalar, üretimini gerçekleştireceği ürünü hazırlayabilmek için öncelikle malzemeye ihtiyaç duyar. Şirket bir malzemeyi işleyebileceği gibi üretebilir de. Satışı planlanan ürünü ortaya çıkarmak için gerekli malzemeler belirlendikten sonra, bunları temin etmek için tedarikçi listesi hazırlanır. MRP (materyal kaynak planlaması) ile tedarik teklifi oluşturur ve daha sonra Satınalma Talebi’ne dönüştürülür. En iyi fiyat veren firmadan satın alma işlemi gerçekleştirililir, ardından faturalandırılır ve depoya sevkiyat süreci gerçekleştirilir. Alınan bütün malzemenin sınıflandırılması ve stok kontrolleri de bu modül ile yapılır.

Stok yönetimi, malların envanterini yönetmek için kullanılır. Hareket türlerinin tanımı, rezervasyonlar, mal sorunu, mal girişi gibi birkaç önemli sürece dayanır.

MM modülünde en belirgin ve yaygın olarak kullanılan bileşenler; Ana Veriler, Satın Alma ve Envanter’dir.

Malzeme yönetimindeki ana veriler, herhangi bir işlem için temel olarak kullanılan temel verilerdir. Üretim yapıyorsanız, stok aktarıyorsanız, satıyorsanız, satın alıyorsanız, fiziksel bir envanter yapıyorsanız, faaliyetiniz ne olursa olsun, belirli ana verilerin korunmasını gerektirir. (Ana veri örnekleri: Malzeme ana verileri, Müşteri ana verileri, Satıcı ana verileri, Fiyatlandırma/koşullar ana verileri, Ambar yönetimi ana verileri.)

PP'de bir üretim siparişi oluşturulduğunda, SD'de bir satış siparişi oluşturmak için kullanılacak olan bitmiş ürünü yeniden üretmek gerektiğinde, gereken hammaddeler için MM'den gelen ana veriler kullanılır.

MM modülü, firmalara üretim için çok önemli olan zaman ve maliyet verimliliği sağlar. PP, SD, FI, CO gibi çok sayıda modül ile entegre çalıştığı için karmaşık olan iş yapıları daha basit hale gelir. 

Benzer Yazılar

MetaVerse Bilişim'de Tamamladığınız Her Eğitim, Dosyanıza En Az Bir Sertifika Ekler!

HEMEN
ARA