SAP Nedir? En Çok Kullanılan Modüller Hangileridir?

SAP Nedir? En Çok Kullanılan Modüller Hangileridir?

SAP Nedir?

SAP, 1972 yılında Almanya’da sadece bir müşteriye özel hizmetler veren küçük bir yazılım şirketi olarak kuruldu. IBM şirketinden ayrılan beş arkadaşın kurduğu SAP "Systems, Applications & Products" İngilizce ifadelerinin kısaltmasıdır. Türkçesi ise “Sistemler, Uygulamalar ve Ürünler” anlamındadır.

2001 yılında Türkiye Ofisi açılan şirketin geliştirdiği yazılımların Türkiye’de onlarca sektörde yüz binden fazla kullanıcısı bulunuyor. SAP’nin dünya çapında ise 200’e yakın ülkede 300.000’den fazla müşterisi bulunuyor.

 

Neden SAP?

Şirketlerin tüm süreçlerini yönetmesine imkan veren bir program olması nedeniyle büyük firmalar tarafından tercih edilmektedir.

 Kullanım nedenlerinden biri tüm programların tek bir bünyede toplanmış olmasıdır. İhtiyaca göre farklı programlar kullanan firmalar entegrasyon sorunu ile karşılaşabilmektedir. Bu sorunu ortadan kaldıran SAP, güvenilir olması ve veri sızıntısına izin vermemesi gibi nedenlerle de ön plana çıkmıştır.

Yine bütün modüllerin firmalara göre uyarlanabilir olması kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Sap, şirket yöneticilerinin daha hızlı ve daha iyi karar almalarını sağlamaktadır. Bunu yaparken de maliyetler oldukça düşürülmektedir. Şirketler açısından zaman tasarrufu, iş işleyişinin hızlılığı, az sayıda teknik elemanla maksimum verimlilik ve maliyet en önemli konuları oluşturmaktadır. Sap, sağladığı bu avantajlar nedeni ile de tercih edilmektedir.

 

En çok kullanılan modüller

Sap kendi içerisinde ihtiyaçlara özel şekillendirilebilen modüllere ayrılmaktadır. Firmalarda yaygın olarak kullanılan modülleri şu şekilde sıralayabiliriz:

·       Material Management (MM): Malzeme Yönetimi

·       Production Planning (PP): Üretim Planlama

·       Sales and Distribution (SD): Satış ve Dağıtım

·       Warehouse Management (WM): Depo Yönetimi

·       Plant Maintenance (PM): Bakım Onarım

·       Quality Management (QM): Kalite Yönetimi

·       Financial Accounting (FI): Mali Muhasebe

·       Controlling (CO): Maliyet Muhasebesi

·       Human Resources (HR): İnsan Kaynakları

·       Advanced Business Application Programming (ABAP): Gelişmiş İş Uygulaması Programlama

Sonraki yazılarımızda söz konusu modüllerin neleri içerdiği, hangi iş kollarında kullanıldığı ve hangi katılımcının hangi eğitime yönelmesi gerektiğini sizlere aktarmaya çalışacağız.

 

Benzer Yazılar

MetaVerse Bilişim'de Tamamladığınız Her Eğitim, Dosyanıza En Az Bir Sertifika Ekler!

HEMEN
ARA