SAP SD MODÜLÜ NEDİR?

SAP SD MODÜLÜ NEDİR?

SAP’ın SD modülü (Sales and Distribution – Satış ve Dağıtım) bir işletmede tedarik zincirinin satış ve sevkiyat ile ilgili süreçlerini kontrol eder. SD, MM ve PP modülleri ile birlikte eşgüdümlü olarak çalışır. Bu üç modül birlikte bir işletmedeki tüm lojistik süreçleri organize etmekle görevlidir.

SD modülünün içeriği temel olarak ürünün siparişiyle başlar. Yani satış öncesi işlemlerden ürünün faturalandırılmasına ve ödemenin alınmasına kadar olan tüm süreçleri yönetmekle sorumludur. Bu modülde piyasada aynı işi yapan rakip firmalardan, ürünün satılabileceği potansiyel müşterilere kadar birçok bilgi tutulabilir. Her müşterinin kendi satın alma alışkanlarına özgü olarak fiyat yapılandırması imkânı sunan SD modülü ile müşteriye özel kampanyalar planlanabilir. Diğer taraftan promosyonlar ve prim anlaşmaları yapma imkânı da sunar. Müşterilere mail, satış onay belgesi ve fatura gibi formları tek bir uygulama üzerinden göndererek iş organizasyon süreçlerini koordine ederek zamandan ve iş gücünden tasarruf edilmesini sağlar. Yine müşterilerle gerçekleşen her türlü yazışmanın, telefonla gerçekleşen görüşmelerin veya ziyaretlerin tek bir merkezden takibinin yapılmasını kolaylaştırır. Müşterilerden gelen talepleri, verilen teklifleri, yapılan sözleşmeleri ve nihayetinde onlara gönderilecek teslimatları organize eder.

SD modülü, satışı gerçekleştirilen ürünün sevk aşamasında ise tüm ayrıntıların en ince detayına kadar takibini gerçekleştirir. Sevkiyatın ambalajlanmasından yüklemesine, nakliyesinden rotasının takibine kadar tüm aşamaların denetimi gerçekleştirilir.  Malın çıkışı ile var olan stoklar tekrardan güncellenir. Malın, hammaddenin temininden tüm geçtiği aşamalardan sonra toplam maliyeti hesaplanır. Dolayısıyla işletmenin tüm birimleri ile entegrasyon halinde çalışan SD’nin üretim birimlerinden depo sistemlerine ve finans birimine kadar bir çok departmanın arasındaki koordinasyonun sağlanmasında çok önemli bir işlevi vardır. Diğer taraftan uluslararası ticarette satış işlemleri birçok farklı dil ve para birimi ile gerçekleştirildiğinden SD buna uygun bir altyapı ve raporlama olanağı sağlar.

Benzer Yazılar

MetaVerse Bilişim'de Tamamladığınız Her Eğitim, Dosyanıza En Az Bir Sertifika Ekler!

HEMEN
ARA